ΝΕΑ
English · Deutsch · Português · Français · Italiano · Русский · Español · Norsk · Česky · ελληνικά · עברית
Ηιστορία του Gabriel Knight
Όπως και άλλα FMV παιχνίδια, το Beast Within έλαβε και κακές κριτικές από παίκτες για την ανάμικτη φύση του, παρ' όλα αυτά αυτό δεν το εμπόδισε να γίνει άμεσα κλασσικό και να λάβει πολλά εντυπωσιακά βραβεία. Το σενάριο ήταν πιθανόν ότι καλύτερο σε παιχνίδια μέχρι τότε, πράγμα το οποίο έκανε το κοινό και τους κριτικούς να συγχωρήσουν το επίπεδο της ηθοποιίας, το οποίο ήταν φτωχό σε αρκετά σημεία.
Συνολικά το GK2 ήταν μια επιτυχία, κάτι το οποίο έπεισε τη Sierra να αρχίσει την δημιουργία μιας τρίτης συνέχειας, και εν τω μεταξύ να κυκλοφορήσει μια έκδοση περιορισμένης διάθεσης με τα δυο πρώτα παιχνίδια της σειράς. Την ίδια περίοδο η Τζέην Τζένσεν έγραψε τα βιβλία και των δύο ήδη υπάρχοντων παιχνιδιών. Όλα αυτά οδήγησαν στη δημιουργία μεγάλου ενδιαφέροντος για την κυκλοφορία του GK3.
Το Gabriel Knight 3 - Blood of the Sacred, Blood of the Damned επιβεβαίωσε την υψηλή τεχνολογία των προκατόχων του. Ιδιαίτερα φιλόδοξο σαν έργο, σκόπευε να σπρώξει τα όρια της τεχνολογίας στα adventure games πέρα, όπως και τα προηγούμενα της σειράς. Η τεράστια καινοτομία του GK3 ήταν η πλήρως τρισιδιάστατη μηχανή η οποία επέτρεπε πρακτικά απεριόριστη κίνηση της κάμερας σε όλο το παιχνίδι και όλες τις περιοχές, διατηρώντας σταθερή κάμερα μόνο σε εμβόλιμες σκηνές. Σε αντίθεση με το King’s Quest VII, το άλλο τρισδιάστατο πείραμα της Sierra, το Gabriel Knight 3 παρέμεινε πιστό στους κανόνες του είδους του, χρησιμοποιώντας ελάχιστα στοιχεία δράσης και χρησιμοποιώντας μια παραδοσιακή μορφή point-and-click.
Το σενάριο του GK3 ήταν το πλουσιότερο και με την πιο εις βάθος έρευνα που είχε χρησιμοποιηθεί ως ώρας σε παιχνίδι. Η μίξη υπερφυσικού και ιστορίας, στοιχεία της πραγματικότητας και της φαντασίας, τυπικά για τη σειρά GK, έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο, ωστε να μπερδεύει τους παικτες ως προς τι ήταν φαντασία και τι πραγματικό και ανάποδα. Από την άλλη μερικοί σκληροπυρηνικοί παίκτες δεν ικανοποιήθηκαν από αυτό και μερικά από τα παράπονά τους ήταν για μερικούς γρίφους, μερικά στοιχεία της ηθοποιίας στις φωνές, τα τρισδιάστατα γραφικά και το γεγονός ότι το παιχνίδι ήταν πολύ έντονα κατευθυνόμενο από το σενάριο. Για να κρίνουμε το παιχνίδι δίκαια πρέπει να πούμε ότι προέκυψε να είναι ένας τίτλος με ιδιαίτερα και καινοτόμα στοιχεία, τα οποία το διαφοροποιούσαν από τα κλασσικά adventure games, κάτι το οποίο δεν εκτιμούν συνήθως οι σκληροπυρηνικοί παίκτες οι οποίοι περιμένουν άλλο ένα adventure game.
Μια απόδειξη της μάλλον κρύας υποδοχής που έλαβε το Gabriel Knight 3 από το κοινό, ήταν το γεγονός ότι ενώ στον πρώτο μήνα κυκλοφορίας πούλησε αρκετά αντίτυπα, οι πωλήσεις έπεσαν σημαντικά στη συνέχεια. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι παρά την φιλόδοξη φύση του παιχνιδιού δεν έλαβε και την αντίστοιχη διαφήμιση. Τους ακόλουθους μήνες οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές και αν λάβουμε υπ' όψιν το ιστορικό πωλήσεων από το 1999, μπορούμε να δούμε ότι το παιχνίδι πούλησε πολλά αντίτυπα, ειδικά στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά λόγω της αρχικής λανθασμένης προώθησης, το GK3 δεν επέστρεψε στη Sierra τις επενδύσεις της, κάτι το οποίο συνέβαλε στο να πείσει τη Sierra πως τα adventure games δεν είναι πλέον της μόδας.